Natura neta

Respecta el medi ambient, no deixis residus

Des de la vora dels camins rurals fins als cims de muntanya, la brossa és un gran problema al camp. Poques coses molesten més als campistes que les escombraries, però el problema continua existint.

QUINS SÓN ELS TIPUS MÉS COMUNS DE BROSSA?

Els tres principals culpables són els envasos de menjar ràpid, els embolcalls d’aliments i els envasos de begudes refrescants i alcohòliques elaborades amb plàstic, estany o vidre. Altres articles inclouen envasos de tot tipus i excrements de gossos.

CONSELLS PER AJUDAR A MANTENIR NETA LA NATURA:

  • Emporteu-vos les deixalles a casa: Quan aneu al camp, porteu sempre les deixalles amb vosaltres. Pot semblar evident, però és sorprenent per a quantes persones no ho és.
  • Reduïu els envasos: Assegureu-vos que les vostres acampades utilitzin la menor quantitat d’embalatges. Poseu entrepans en envasos reutilitzables en lloc de paper d’alumini o film de plàstic. Utilitzeu una ampolla reutilitzable i eviteu els productes en plàstic.
  • Recolliu les escombraries que trobeu: Si veieu envasos, llaunes, ampolles o qualsevol escombraria, recolliu-la i dipositeu-la al contenidor corresponent. Guardeu una bossa i guants de protecció a la motxilla per a recollides de deixalles.
  • Escampa la veu: Expliqueu als altres què feu i animeu-los a respectar el camp. Publiqueu a les vostres xarxes socials els reculls que heu fet i compartiu informació sobre reciclatge.

Recollides de brossa

A ningú li agrada anar al camp o a la muntanya i trobar residus i escombraries per tot arreu, aquest fet a més, fa que l’experiència d’acampar a la natura sigui molt pitjor, us animem a participar en recollides voluntàries d’escombraries.

Podeu buscar activitats de recollida de brossa al vostre poble o ciutat que ja estiguin organitzades per participar-hi, però si no en trobeu cap també la podríeu organitzar vosaltres mateixos, aquí us deixem algunes recomanacions:

Sembla obvi però assegureu-vos que teniu el permís dels propietaris del lloc.

Molts ajuntaments només concediran permís si heu contractat una assegurança adequada i heu fet una avaluació de riscos adequada. Això pot semblar una exageració, però existeixen riscos, lesions i danys que es poden produir i l’assegurança pot ser un requisit obligatori.

EQUIPAMENTS I ROBA:

El més important és utilitzar roba i calçat còmode i adequat al terreny, una indumentària interessant és la roba d’alta visibilitat, pot servir una armilla reflectant, també són necessaris uns bons guants. No s’ha de produir cap contacte entre els voluntaris i la brossa que estan recollint.

Unes pinces llargues de mà són realment importants, ajuden a reduir la necessitat de doblegar-se. També poden ser molt útils rastells, escombres i recollidors.

Finalment, no oblideu les bosses d’escombraries. A més de les bosses individuals (les bosses antigues de la compra poden servir), tingueu alguns contenidors més resistents, potser caixes de cartró per a articles pesats. Serà molt més fàcil recollir les escombraries separant-les per reciclar-les que fer-ho posteriorment.

No deixis rastre

És important no embrutar la natura, ni deixar cap tipus de marca o rastre d’acampada. Aquí us deixem algunes consideracions a tenir en compte:

  • Acampeu en zones on la capa de neu sigui profunda.
  • Feu acampada a almenys 50 metres de distància de senders, fonts d’aigua i altres campistes.
  • Quan acampeu sobre neu, guardeu els residus humans i el paper higiènic en una bossa de plàstic. A elevacions baixes, podeu excavar un forat al terra d’aproximadament 20 cm de fondària, enterrar els excrements i posar una roca al damunt per dissuadir els animals de cavar-lo.
  • Si heu de fer una foguera, feu servir llenya caiguda. No talleu ni trenqueu les extremitats d’arbres.
  • Sigues respectuós amb la vida salvatge, observa els animals des de la distància. L’hivern és un moment vulnerable per als animals.