Conceptes bàsics

Fent un campament a la neu

Potser la diferència més gran entre acampar a l’estiu i a l’hivern és la possibilitat d’acampar a la neu (suposant que viu en algun lloc prop d’on neva). Quan arribis al teu destí, en lloc d’acampar immediatament, pren-te un temps per trobar el lloc correcte per acampar. Relaxa’t, menjat un entrepà, posa’t algunes capes de roba d’abric i examina l’àrea en busca de diverses coses:

 • Protecció contra el vent: Un bloqueig natural de vent, com un grup d’arbres o un turó, pot fer la teva experiència més còmoda.
 • Font d’aigua: Hi ha una bona font d’aigua a prop, o et caldrà fondre la neu?
 • Evita acampar a la vegetació: En condicions de neu irregular, fes acampada a la neu o en un lloc establert de terreny nu.
 • Risc d’allau: Assegureu-vos de no estar en o sota un pendent que pugui lliscar.
 • Perill d’arbres: No t’instal·lis sota d’arbres o branques inestables o danyats.
 • Privacitat: És bo tenir certa distància entre tu i altres campistes.
 • On surti el sol: Un lloc que ofereixi exposició a l’alba t’ajudarà a escalfar-te més ràpid.
 • Punts de referència: Estigues atent als punts de referència que t’ajudin a trobar el campament a la foscor o en una tempesta de neu.

Muntar una tenda de campanya a la neu

Si bé és possible construir un refugi de neu, com un iglú, la majoria dels campistes de neu principiants passaran la nit en una tenda de campanya. Si no vas a estar a la neu, pots muntar la teva tenda de campanya com ho faries normalment. Si vas a estar a la neu però, aquí tens alguns consells:

 • Apinya la neu: La neu solta té més probabilitats de fondre’s amb la teva calor corporal i fer que sigui incòmode per dormir. Abans de muntar la tenda, camina amb les teves raquetes de neu o esquís als teus peus, o pots trepitjar amb les teves botes.
 • Construeix una paret: Si hi ha vent, construeix una paret de neu al voltant de la teva tenda si és possible. Si no és possible fer-ho, llavors treu la neu un parell de metres més avall per la tenda i el vestíbul. Això ajuda a reduir l’impacte del vent. No obstant això, no selles completament la tenda. Necessita rebre ventilació suficient.
 • Excava el teu vestíbul: Pots cavar un banc sota el vestíbul de la tenda per crear més espai per guardar l’equip i facilitar l’entrada i sortida de la botiga.
 • Utilitzeu estaques per a la neu: Les estaques estàndard de la tenda no serveixen de molt en la neu. En comptes, fes servir estaques dissenyades per a la neu. Assegura’t que la tenda estigui ben estacada perquè no es voli si s’aixeca el vent.
 • Estigues allunyat d’objectes punxants: Mante qualsevol objecte que pugui estripar la teva tenda de campanya ben lluny del teu refugi i no el portis a dins. Això inclou objectes com piolets, grampons i vores d’esquís. Estripar la tenda de campanya en un dia tempestuós d’hivern pot ser un desastre.

Consells de menjar i beguda per al campament d’hivern

El teu cos utilitza molta energia quan camines per paisatges freds i nevats. És important menjar i hidratar-se bé abans, durant i després de l’activitat perquè puguis mantenir la teva energia i estar calent.

Aquí hi ha algunes recomanacions d’aliments i aigua:

 • Gaudeix de menjars calents i senzills: Un menjar calent mentre s’acampa a l’hivern és especialment gratificant, però tracta de mantenir els teus menjars senzills perquè no et quedis netejant molts plats al fred. Considera els aliments amb moltes calories que no requereixen molt temps de cocció i busca opcions que requereixin una sola olla.
 • Fes descansos breus per dinar: Pel dinar, són bons els sandvitxos simples o els refrigeris de ràpida preparació i els aliments energètics que proporcionen proteïnes, greixos i carbohidrats. Intenta no aturar-te molta estona per dinar si fa molt de fred. És millor que prenguis descansos curts per picar, o simplement pica mentre et mous.
 • Emmagatzema el menjar de forma segura: Els óssos solen estar en un somni profund durant l’hivern, però hi ha altres criatures que amb gust t’agafaran el teu menjar si el deixes accessible. Guarda el teu menjar a la motxilla o penja’l d’un arbre utilitzant un sac i una corda. Algunes àrees poden tenir normes per l’emmagatzematge d’aliments; familiaritzat amb elles abans de sortir de casa.
 • Recorda beure: Aturar-te a beure aigua quan fa fred pot ser una gran molèstia, i és possible que no et sentis especialment assedegat com en un dia calorós d’estiu. Per estar ben hidratat, és important que beguis aigua a glops amb regularitat durant el dia. Al campament, prepara begudes calentes, com te d’herbes o xocolata calenta, són bones formes d’escalfar-se i rehidratar-se.

Neu fosa: Durant l’hivern, molts rierols i llacs estan congelats o enterrats sota els peus de la neu, el que significa que és probable que necessitis fondre la neu per beure aigua.

Per fondre la neu:

 • Designa una àrea per recollir neu neta i blanca.
 • Encén la teva estufa.
 • Posa una mica d’aigua a la teva olla, i després afegeix neu (afegir aigua ajuda a evitar que la neu es cremi, el que pot crear un sabor desagradable).
 • A mesura que la neu es fon, afegiu més.

Una bona pràctica és omplir totes les ampolles abans d’anar a dormir perquè estiguin llestes per a l’endemà.

Equip essencial per al campament d’hivern

La simple regla d’acampar a l’hivern és mantenir-se sec i calent. Tenir l’equip adequat per al teu viatge pot ser crític per la teva estança en el fred per períodes perllongats.

Equip de campament d’hivern

L’equip necessari per acampar a l’hivern és similar al que es portaria de motxiller però amb un èmfasi en la calor i la resistència. Aquí hi ha alguns detalls sobre els objectes clau:

Tenda: És important tenir un refugi que sigui capaç de suportar el clima d’hivern. Al triar una tenda de campanya per acampar a l’hivern, tingues en compte aquestes coses:

 • Una típica tenda de campanya per a motxillers de 3 temporades pot funcionar si acampes sota la línia dels arbres i no anticipes un clima especialment tempestuós.
 • Per vents forts i nevades fortes, es recomana una tenda de campanya de 4 estacions. Les tendes per a 4 estacions tenen pals més resistents i teles més pesades que les botigues per a 3 estacions, de manera que poden suportar fortes ràfegues de vent i càrregues pesades de neu.
 • Voldràs una mica d’espai extra. És una bona idea aconseguir una tenda de campanya que tingui espai per a una persona més que la que dormirà en ella (per exemple, una botiga de 3 persones per a dues persones.) Això et dóna espai per guardar l’equip a l’interior.

Motxilla: Acampar a l’hivern i viatjar amb motxilla requereix equipament extra i roba més abrigada i voluminosa, així que és possible que necessitis utilitzar una motxilla més gran que la típica que utilitzaries a l’estiu. Porta la motxilla tan lleugera com puguis, però sempre assegura’t d’estar preparat per a les condicions de l’hivern.

Sac de dormir: Per assegurar la comoditat en les nits fredes, és una bona idea utilitzar un sac que tingui almenys 10 ° menys que la temperatura més freda que esperes trobar. Sempre pots ventilar el sac si t’escalfes massa.

A l’hora de triar un sac de dormir, considera aquestes coses:

 • Els sacs per temperatures fredes tenen generoses quantitats de plomissol d’oca o aïllament sintètic. El plomissol és una elecció popular per la seva superior relació calor-pes. Només has de mantenir-te sec (quan està mullat, el plomissol perd gran part de la seva capacitat d’aïllament).
 • Els sacs d’hivern es distingeixen pels seus tubs de ventilació darrere de les cremalleres, sobre les espatlles i caputxes per ajudar a mantenir la calor al sac.
 • Si no estàs segur que el teu sac de dormir està prou calent, pots afegir un folre de sac de dormir. Aquests afegeixen calor addicional i minimitzen el desgast i mantenen el sac més net. La capa addicional pot afegir entre 5 i 25 ° de calor.

Matalasset per dormir: Un matalasset per dormir proporciona un aïllament i un amortiment essencials. Aquí tens informació útil sobre els coixinets per dormir:

 • Utilitza 2 matalassets: Per acampar a l’hivern, utilitzeu 2 matalassets de longitud completa per evitar la pèrdua de calor corporal en superfícies nevades. Utilitza un matalasset d’escuma de cèl·lula tancada al costat de terra i un coixinet autoinflable a la part superior per obtenir el millor aïllament de terra fred. El matalasset d’escuma també serveix com segur en cas que el coixinet autoinflable es perfori.
 • Considereu el valor R: Els matalassets estan classificats pel valor R, la mesura d’aïllament, entre 1,0 i 8,0. Com més alt és el valor R, millor és l’aïllament. Els matalassets dissenyats per ús en totes les estacions o a l’hivern solen tenir un valor R de 4,0 o més.

Estufa de motxilla: La majoria de les estufes de combustible líquid i algunes de llauna són bones opcions per acampar a l’hivern.

 • Les estufes de combustible líquid funcionen amb gas blanc, que es crema de forma neta i funciona bé en temperatures sota zero. Però tendeixen a ser més pesades i bullen més lentament que les estufes de llauna, i normalment cal preparar-les abans de cuinar. Algunes estufes multicombustible també poden funcionar amb gasolina automotriu sense plom, querosè, combustible per a avions i / o dièsel, el que les converteix en una gran opció per als viatges internacionals.
 • Les estufes de llauna són lleugeres, compactes i ràpides a l’hora de bullir, però no totes funcionen bé en clima fred. Si decideix utilitzar una estufa de llauna per acampar a l’hivern, assegurat que tingui un regulador de pressió incorporat. En clima fred, els recipients es poden despressuritzar i produir una flama feble. Un regulador de pressió ajuda a combatre això. A més, per mantenir calent el bidó de combustible, deseu-lo al sac de dormir a la nit i en la butxaca de la jaqueta quan estiguis al campament, pot ajudar al rendiment de l’estufa.

Consells per l’estufa:

 • Porta una còpia de seguretat: Pot ser que vulguis portar una estufa de reserva, en cas que la teva estufa principal funcioni malament. Tenir una segona estufa també pot accelerar el procés de cocció en grup.
 • Porta combustible extra: Recordeu que es necessita combustible extra per fondre la neu per a l’aigua potable. I, faràs servir més combustible en elevacions més altes.
 • Fes una base per la teva estufa: Fer servir un tros de fusta contraxapada de mida adequada per a la teva estufa com a base pot millorar el rendiment. Si utilitzes una estufa de combustible líquid o una estufa de llauna amb un cremador remot, la base evitarà que la teva estufa s’enfonsi a la neu i es torni inestable a l’hora d’escalfar-se. Si utilitzes una estufa que es recolza en el recipient de combustible, embolica la base en paper d’alumini per reflectir una mica la calor i ajudar a mantenir el recipient calent.
 • Posa el bidó de combustible en aigua: Una altra forma d’evitar que un bidó de combustible es refredi massa és posar-lo en aigua. Això ajudarà a mantenir la temperatura per sobre del punt de congelació. Per a això, porta un recipient de fons pla prou gran perquè hi càpiga un bidó, aboca una mica d’aigua i col·loca el bidó al seu interior.

Raquetes de neu, esquís o una taula de surf de neu: Si només hi ha uns pocs centímetres de neu a terra, l’excursionisme és una forma perfecta de desplaçar-se (si els senders són relliscosos, considera la possibilitat de posar dispositius de tracció d’hivern o grampons a les botes). Però, si et dirigeixes a una àrea que rep molta neu, et caldrà alguna forma de flotació per facilitar el viatge. Aquestes són les teves principals opcions:

 • Raquetes de neu: Si no ets esquiador o snowboarder, llavors les raquetes de neu són probablement la millor opció. Les raquetes per a la neu s’assemblen molt a les de senderisme, així que és fàcil aprendre a utilitzar-les.
 • Els esquís: Per a terrenys suaus, els esquís de travessa funcionen bé. Per pendents més pronunciades, porta els teus esquís de travessa.
 • Snowboard: Pots utilitzar una taula divisòria que separa en dos al llarg, essencialment convertint-se en esquís per escalar turons (al cim del turó, tornes a ajuntar la taula i baixes amb la taula de surf de neu). O pots portar una taula de surf de neu estàndard en la motxilla i fer servir raquetes de neu per viatjar costa amunt.

Trineu: Per a viatges i expedicions més llargues, alguns campistes d’hivern tiren d’un trineu. Un trineu ajuda a reduir el pes sobre l’esquena i permet portar més equip. Un trineu no és pràctic per a tots els terrenys (els pendents costeruts i els senders estrets poden ser difícils de travessar), així que investiga les condicions de la ruta i de la sendera.

Equip de seguretat per allaus: Si vas a viatjar en terreny d’allaus, és essencial que portis tres objectes i sàpigues com usar-los:

 • Transceptor d’allaus: Els transceptors d’allaus emeten un senyal que altres transceptors poden captar. Quan algú està enterrat en una allau, els rescatadors usen els seus transceptors per buscar la víctima. És fonamental que entenguis com utilitzar un abans de sortir al terreny de l’allau.
 • Sonda: Una sonda és un pal plegable amb marques de profunditat (normalment de fins a 3 metres de llarg). Es poden acoblar ràpidament seccions després d’una allau per sondejar a la neu i ajudar a trobar víctimes.
 • Pala de neu: Una pala és essencial per desenterrar a les víctimes de les allaus. També és una eina important que pot utilitzar-se per anivellar un lloc de tendes, cavar un refugi de neu o fer que la neu fresca es fongui per obtenir aigua potable.

Quina roba portar per al campament d’hivern

Tenir la roba adequada i manejar les capes apropiadament és clau per a la teva comoditat a l’acampar a l’hivern.

Capa base: Aquesta és la capa de la teva roba interior que va pegada a la teva pell. Per acampar a l’hivern, la roba interior llarga de pes mitjà és una bona opció per usar a tot arreu. El pes lleuger és millor per a condicions suaus i el pes pesat per a temperatures sota zero. Busca teles com el polièster o la llana que absorbeixin la transpiració de la teva pell i s’assequin ràpidament.

Capa mitjana: Aquesta és la capa aïllant que està dissenyada principalment per ajudar a retenir la calor corporal. En general, més gruixuda (o inflada) és igual a més calenta. Per a la part superior del cos, la majoria dels campistes d’hivern els agrada tenir una jaqueta de plomissol o d’aïllament sintètic. Si prefereixes la llana, assegurat que la teva jaqueta sigui d’un billó pesat. Per a les cames, els pantalons de billó o la roba interior llarga i pesada són bones opcions.

Capa exterior: És la teva defensa impermeable / transpirable contra la neu, l’aiguaneu, la pluja i el vent. A l’hivern, és important tenir una jaqueta i uns pantalons totalment impermeables en lloc de només resistents a l’aigua perquè si la humitat penetra en les teves capes internes, pots refredar-te seriosament.

 • Barret d’hivern: Una gorra bàsica de llana o sintètica funcionarà bé. Assegura’t que el teu barret et cobreix les orelles. Si la teva cara es refreda, considera posar-te una mascareta o un passamuntanyes.
 • Guants i manyoples: Els guants de llana proporcionen una calor bàsic, però els guants aïllats amb cobertes impermeables / transpirables són millors. Els guants permeten que els dits comparteixin la calor, però se sacrifica una mica de destresa. Sigui el que sigui que triïs, és prudent portar un parell extra en cas que es mullin.
 • Ulleres protectores i ulleres: Protegeix sempre els teus ulls de sol i de vent. Si preveus que hi haurà dies assolellats i brillants, voldràs ulleres protectores o ulleres amb lents fosques i una transmissió de llum visible (VLT) al voltant de 0 a 19%. En cas de temps ennuvolat, les lents de color clar, com les grogues, daurades, ambre o rosades, ajuden a millorar el contrast en condicions difícils de llum plana. Una VLT al voltant de 20 – 40%, o fins i tot més, pot ser bona en condicions de núvols.
 • Mitjons: Utilitza mitjons que no siguin de cotó. El gruix apropiat dels mitjons està determinat per l’ajust de la bota. Un mitjó extra gruix no mantindrà els teus peus calents si fa que les teves botes estiguin massa estretes. Porteu extres.

Calçat

Si només hi ha uns pocs centímetres de neu a terra, pots fer servir les tradicionals botes de senderisme. Però, a la neu més profunda, preferiràs tenir botes d’hivern o de muntanyisme que són impermeables i aïllants. L’ús de polaines mantindrà la neu fora de les seves botes i afegirà una mica de calor.

L’esquí i el snowboard, per descomptat, requereixen les seves pròpies botes que siguin compatibles amb les fixacions.

Prevenció de lesions per fred per al campament d’hivern

La congelació i la hipotèrmia són preocupacions reals quan s’acampa a l’hivern. Per prevenir-ho, has de cuidar-te activament a tu mateix i als teus companys d’excursió. Aquí hi ha alguns consells:

 • Manten-te calent, no t’escalfis: Vestin-te apropiadament, pots mantenir una temperatura confortable, que és molt més simple que tractar d’escalfar-te després d’haver-te refredat massa.
 • No intentis aguantar: Si sents que els teus dits de les mans o dels peus es refreden, aturat i pren-te el temps que necessitis per revisar-los i escalfar-los. Col·locar els dits freds a les aixelles o els dits dels peus freds al ventre calent de la parella és una bona manera d’escalfar-los. L’ús de paquets escalfadors de mans i dits dels peus també és eficaç.
 • Vigila als teus amics: Pregunta-li regularment als teus amics com estan i si veus taques pàl·lides a la cara del teu amic, fes que s’aturin i cobreixin la pell exposada o afegeixin una capa aïllant calenta.

Consells per al campament d’hivern

Menja menjar per escalfar: El teu cos genera calor mentre digereix el menjar, així que si tens fred, intenta menjar una mica. Abans d’anar al llit, pren un petit refrigeri per mantenir el teu metabolisme en marxa i tingues a prop una barra de caramel si tens fred enmig de la nit.

Afegeix encara més aïllament de terra: Posa les teves capes impermeables entre els dos matalassets de dormir per afegir una mica més d’aïllament de terra fred.

Fes servir el teu matalasset d’escuma per a alguna cosa més que per dormir: Utilitza el teu matalasset d’escuma per seure o aturar-te mentre cuines. T’ajuda a mantenir-te una mica més calent i sec.

Omple l’espai de terra de la tenda: Un munt d’espai buit a l’interior de la teva tenda farà que sigui difícil escalfar l’espai interior. Porta la teva motxilla i altre equipament a l’interior (evita els objectes punxeguts que podrien esquinçar la tenda, com grampons i destrals) i col·loca’l al teu voltant a terra de la tenda perquè actuïn com aïllants contra el terra fred.

Fes exercici abans d’anar a dormir: Ficar-te dins del sac de dormir amb fred és una manera segura d’estar tremolant tota la nit. Fes 50 salts, trota en el lloc o persegueix als teus amics pel campament. Quan el teu cor bombi i et sentis calent, fica’t al teu sac de dormir i corda’t bé la cremallera.

Vés a pixar quan ho necessitis: Buidant la bufeta, el teu cos necessita utilitzar una mica menys d’energia per mantenir-se calent. Si la idea de sortir del teu sac de dormir calent enmig de la nit sembla insuportable, fes servir una ampolla per a orinar. Les dones poden usar un embut per orinar dins l’ampolla.

Omple una ampolla amb aigua calenta: Crea un petit escalfador que duri molt de temps a la nit bullint un litre d’aigua i abocant-lo a la teva ampolla d’aigua de plàstic dur (no fessis servir una ampolla de metall, s’escalfarà massa). Enrosca la tapa, assegura’t que no degoti i posa-la en el teu sac de dormir. Sostenir l’ampolla a prop de la panxa o entre les cames t’escalfarà, però vés amb compte, inicialment l’ampolla estarà bastant calent.

Mantingueu les botes dins: Portar les botes dins de la tenda les mantindrà uns graus més calents que si les deixes fora. Això les farà una mica més agradables per posar-se-les al matí. Si les teves botes tenen folres extraïbles, les podes mantenir calents a la nit posant-les en el teu sac de dormir. El mateix s’aplica als mitjons i les plantilles de les botes.

Dorm amb roba neta: Amb el temps, els olis corporals, la suor i la brutícia poden treure al teu sac de dormir la seva capacitat aïllant. Canviat a roba interior llarga i mitjons nets per dormir.

Fes servir el teu cos com un assecador: Si els teus guants o mitjons es mullen, posa’ls a sobre de la capa base amb les teves espatlles, en les teves aixelles o ficats a la cintura dels teus pantalons on la calor del cos els assecarà.

Guarda les teves ampolles a l’inrevés: L’aigua es congela de dalt a baix, així que al desar les ampolles a l’inrevés, és menys probable que les tapes de les ampolles es congelin. Només assegura’t que les tapes de les ampolles estiguin ben caragolades i no tinguin fuites.

Comença amb les bateries completament carregades: Les nits d’hivern són llargues, així que assegura’t que les bateries de la teva llanterna, GPS i telèfon mòbil són noves o estan completament carregades abans d’una excursió i sempre porta extres. Les bateries de liti funcionen bé en climes freds, però poden sobrealimentar alguns dispositius com les llanternes (comprova la compatibilitat en el manual del producte). Les piles alcalines haurien de funcionar en qualsevol dispositiu, però s’esgoten més ràpidament.

Mantingues els aparells electrònics calents: Les temperatures fredes poden esgotar l’energia de les bateries. Quan no les utilitzis, guarda coses com la llanterna, el telèfon mòbil, el GPS i les bateries addicionals en el sac de dormir o en una butxaca de la jaqueta a prop del cos.

Assegura el teu campament: Abans de sortir del campament pel dia o d’anar a dormir a la nit, assegura’t que tot el que pugui ser fàcilment arrossegat pel vent o enterrat per la neu sigui guardat i assegurat. Col·loca els teus esquís o raquetes de neu en posició vertical perquè no desapareguin sota un mantell de neu i assegura’t que coses com l’estufa, la pala i les ampolles d’aigua es guardin on puguis trobar-les.